maandag 8 oktober 2012

Dalyan en Kaunos

Vanaf Fethiye rijden we in een dik uur naar Dalyan om daar de opgravingen van Kaunos te bezoeken.
We steken met een roeiboot de rivier over en lopen langs sap-stalletjes de 3 km lange en warme weg naar de hoger gelegen opgravingen van Kaunos.

Kaunos was een stad op de grens van Karië en Lycië, een paar km ten westen van het hedendaagse Dalyan 
De rivier  was de grens tussen de rijken Karië en Lycië. Aanvankelijk was Kaunos een aparte stadstaat; later maakte het deel uit van Karië en nog later van Lycië. Kaunos was een belangrijke zeehaven, waarvan de geschiedenis vermoedelijk teruggaat tot de 10e eeuw voor Christus. De stad had twee havens, de zuidelijke haven ten zuidoosten van de kleine burcht en de binnenhaven in het noordwesten ervan. De zuidelijke haven was vanaf de stichting van de stad tot grofweg het einde van het Hellenistische tijdvak in gebruik, waarna deze ontoegankelijk werd door uitdroging. De binnen- of handelshaven was af te sluiten met kettingen. Deze haven is tot in de nadagen van Kaunos in gebruik gebleven, maar door de verzanding van de delta en de havens had Kaunos haar belangrijke functie als handelshaven toen al lang verloren. Na de inname van Karië door Turkse stammen en een ernstige malaria-epidemie in de 15e eeuw na Chr. werd Kaunos geheel verlaten. Het grote hoefijzervormige amfitheater heeft en mooi uitzicht op  de zee in verte:


Op de weg terug zien we nog huizen in de bergwand en nemen we een heerlijke pannenkoek met kaas en granaatappelsap bij de toko van onze roeidames (moeder en dochter), die hier goede zaken doen. 




\

Geen opmerkingen:

Een reactie posten